Det börjar drivas för fullt med hela livscoach/tänk positivt/allt handlar om din inställning-industrin. En samtida missionsrörelse som förtjänar att både drivas med och bojkottas. Cissi Wallin har skrivit ett inlägg i Metro som belyser det osunda med allt detta.

216BLkSnow_7459Web

Framgångstidskriften ”Forbes” har en lista på ”18 saker mentalt starka personer gör”. Den finns i lite olika varianter på nätet som någon slags själslig kompass för folk som på allvar går på alla de här löjliga klyschorna. Som totalt slår undan benen på allt vad psykisk ohälsa heter. Som idag är ett gigantiskt och kostsamt samhällsproblem.

För hade man kunnat tänka sig lycklig och fantastisk så hade väl alla bara gjort det, eller? Hade enträget positivt mantra skapat ett fantastiskt liv så hade väl var och varannan människa gått runt som harmoniska människor och fångat dagen?

På Forbes lista med 18 framgångstankar finns till exempel värdelösa råd som att hålla sig glad och inte gnälla, glädjas med andra och aldrig vara missunnsam samt aldrig självömka. Jag gör allt det där regelbundet. Och gör det med stolthet.

Lär dig acceptera alla dina känslor så ökar förutsättningarna för att du blir en lyckligare människa. Vågada vara såväl cynisk och negativ som godtrogen och bubblig av förväntan. Att försöka tänka bort ”fula” tankar är ju inget annat än självbedrägeri. Att skämmas över att man då och då inte är glad, sprallig, pepp, positiv i största allmänhet är ju inget annat än ett bedrägeri mot dig själv. Var mänsklig istället, det är att vara människa på riktigt, det är verklig styrka.

Coachningsindustrin drar in extrema summor årligen i Sverige. Folk som gått någon snabbkurs, kallar sig livscoacher och fakturerar några tusen i timmen för att förmedla Carpe Diem-floskler och säga ”tänk positivt, du kan om du vill etc”.

Alla dessa sk konsulter är mina allra värsta konkurrenter, för de gör att smarta människor som råkar ut för en ”Carpe Diem-konsult” sågar hela konsultbranschen. Och jag förstår dem.

Du kan om du vill, tänk positivt . . . När en människa hör och läser allt detta och känner, jag orkar inte, jag försöker tänka positivt men det går inte för jag mår dåligt, jag är slut, jag vill inte mer nu. Allt pga all den stress som många har idag 2015. Då blir allt detta om att tänka positivt, ha rätt attityd och säg till dig i spegeln att du är fantastisk bara nedtryckande och löjligt.

Alltså, lita aldrig på en konsult som uppmanar dig att tänka positivt! Tillåt dig själv, och andra för den delen, att vara griniga jävla gnällspikar ibland. Tillåt dig att känna, agera på känslor och vara okej med att inte alltid gå runt med ett förnöjt leende. Det blir så mycket behagligare för dig om du tar bort kraven på att vara fantastiskt lycklig 24/7. Och tänk på att de som säger att de är det, de ljuger!

Hör du en kollega på jobbet som gnäller på något, då ska du veta att det är en värdefull medarbetare som hittat något som bör tas bort, och jag lovar, ni kan tänka positivt på det problemet i 5 år, det är fortfarande kvar. Någon måste ta bort, lösa det. Då är det dags att sluta gnälla och hitta nya problem som kan undanröjas.